3 İlahi Dinin Liderleri ve Siyaset Adamları Hatay’da Depremzedelerle İftar Yaptı
3 semavi dinin liderleri ve siyasetçiler HATAY’da depremzedelerle iftar yemeği yedi. İftar yemeğine Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop da katıldı.
Beyoğlu Belediyesi, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ancak Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerde büyük tahribata uğrayan Hatay’da Kardeşlik Sofrası İftarı düzenledi. 36 yılda bir Ramazan, Paskalya ve Pesah bayramlarının çakıştığı ve üç tek tanrılı din mensubunun oruç tuttuğu bu özel ayda düzenlenen iftarda TBMM Başkanı Mustafa Şentop, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Türkiye Ermeni Katolikleri Ruhani Reisi Boğos Levon Zekiyan, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Keldani Katolik Kilisesi Patrik Vekili Müd. François Yakan, Türk Yahudileri Hahambaşısı İsak Haleva, Latin Katolik Cemaati Ruhani Reisi Massimiliano Palinuro, Süryani Katolik Kilisesi Patrik Vekili Korebis Orhan Çanlı, Türk Ermenileri Patriği Sahak Mashalyan, Süryani Kadim Cemaati Patrik Vekili Yusuf Çetin, onlarca ülkenin İstanbul Başkonsolosu, siyasi parti temsilcileri, Beyoğlu protokolü, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve depremzedeler katıldı.
ilahiler okundu, kardeşlik bildirisi verildi
Namazın ardından katılımcılar ezan eşliğinde iftar yaptı. Etkinlikte 3 semavi dinin ilahileri söylendi. İftar yemeğinde konuşan dini liderler medeniyetler şehri Hatay’dan barış ve kardeşlik mesajları verdiler. Liderler deprem felaketinden duydukları üzüntüyü de dile getirdiler. Etkinliğin ev sahipliğini yapan Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız da deprem felaketinden dolayı üzüntü duyduklarını ifade etti.
TBMM Başkanı Şentop da depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diledi. Hatay’da cami, kilise ve havranın yan yana olduğunu belirten Şentop, dünyada çok az yerde var olan bu durumun Anadolu medeniyetinin insanlığa, hayata ve dine karşı müstesna tavrının tezahürü olduğunu söyledi. Şentop, Bu tecelli Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve yasalarıyla temellendirilmekte olup, içeriğinde farklı din, kültür ve inançlara mensup herkesin özgürce, bir arada, kardeşlik ve barış içinde yaşayabilmesidir. Bu kutsal yerlerden biri de özünde Kudüs’tür. Kudüs sokaklarında gördüğümüz cami, sinagog ve kilisenin yan yana görüntüsü, bize bir zamanlar Filistin topraklarında zulmün, kargaşanın olmadığını, bugünlerde yaşananların Filistin topraklarında olduğunu hatırlatıyor. Aksine, kutsal günlerin huzur içinde yaşanmasıdır. İnşallah Kudüs’te bu barış ortamının yeniden tesis edilmesi için dua ediyoruz” dedi.
‘ŞEHİRLERİMİZİ YENİDEN İNŞA EDECEĞİZ’
Bu yıl depremler nedeniyle hüzünlü bir ramazan ayı geçirdiklerini belirten Şentop, orucun farklı din kitaplarında anlatılan değerine değindi. Şentop, Ramazan ayının haberine, sevincine, sevincine cevap veren, orucu vesile gören tüm kardeşlerimin bayramını kutluyorum. Orucun sırrını bilen ve oruç gemisine binenlerin ruhlarını ebediyet ziyafeti ile arındırmak, kalplerini, akıllarını ve vücudunun her yerini günah kirlerinden arındırmak için tebrik ederim. Hataylı kardeşlerime söylüyorum, kendi evinizin duvarlarına yaslandığınız sahur ve iftar sofralarında buluşamamanın acısını çektiğinizi, evinizin yokluğunun acısını hep yaşadığınızı biliyorum. sevdikleriniz sofralarınızda. Tuttuğumuz bu oruç vesilesiyle Rabbimizin sizi Reyyan Kapısı’ndan geçireceğine inanıyorum. Sevdiklerinizi cennetin en zarif köşelerinde birbirinden güzel sofralarda buluşturacak. Tarihte birçok yıkıma uğramış, yeniden ve daha güzel bir şekilde inşa edilen Hatay’ımız için bu son büyük acılar olur inşallah. Yüzlerce yıldır her milletten ve inançtan insanın bir arada inşa edildiği bu özel şehrin kaybı büyük oldu ama inanıyorum ki Hatay’ı ve diğer şehirleri her zaman tüm çeşitliliğimiz ve zenginliğimizle yeniden inşa edeceğiz.” söz konusu.