Haber

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Hatay’ın GAP’a dahil edilmesi gerektiğini söyledi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara; “Hatay, sulama ve enerji yatırımları başta olmak üzere tarım, sanayi, kent, kırsal, altyapı ve ulaşım gibi tüm teknik bölümleri kapsayan entegre bir kalkınma projesi olan GAP’a dahil edilmelidir. Kilis ve Antep ile sanayi sınırı olan bu il “Deprem sonrasında bölgemizin GAP kapsamındaki entegrasyona dahil olması, bölgemiz açısından çok değerli olacaktır” dedi.

Bugün Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile bağlı kuruluşların 2024 yılı bütçe teklifi, kesinhesapları ve Sayıştay raporları Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülüyor. Hatay’ın komitede özellikle sanayi alanında desteğe ihtiyacı olduğuna dikkat çeken CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, şunları söyledi:

“Tarım OSB’LERİ KONUSUNDA HEM ÜRETİCİLERİMİZİN HEM İHRACATÇILARIMIZIN DESTEKLENMESİNE İHTİYAÇ VAR”

“2021 yılı itibarıyla Hatay’ın nüfusu 1 milyon 670 bin ve ne yazık ki 6 Şubat’ta 11 ili kapsayan depremde en çok zarar gören şehir Hatay oldu. 104 milyar dolarlık hasar var. Bu hasarın yüzde 50’sini Hatay yaşadı. Hem can kaybı hem de ekonomik açıdan.” Ne yazık ki eyalet kendi başına ayakta durmak zorunda. Bölgemizin en değerli lokomotif kolları demir çelikhaneler, filtre imalatının yanı sıra yaş sebze ve meyveler, narenciye ve diğer tarım ürünleridir. Depremin ardından çok sayıda iş gücü kaybı yaşandı. Başta Hatay olmak üzere deprem bölgelerinin esnaf ve firmalarının sanayi anlamında ciddi desteğe ihtiyacı var. İskenderun Körfezi başta olmak üzere sanayi ve ihtisas bölgelerinde sanayi tesislerinin kurulması konusunda çok şey biliyoruz. Aynı süreçte özellikle narenciye konusunda tarım OSB’lerinin kurulmasına ilişkin de belli süreçlerin yürütülmesi gerekiyor. Turunçgillerin işlenip kurutulması ve meyve suyuna dönüştürülmesi gerekmektedir. Narenciye açısından çok değerli bir bölge, tarım OSB’lerinde hem üreticimizin hem de ihracatçımızın desteklenmesi gerekiyor.

“TÜM TEKNİK BÖLÜMLERİ KAPSAYAN ENTEGRE KALKINMA PROJESİ OLAN GAP’A HATAY DA DAHİL OLMALIDIR”

Hatay’ın sulama ve enerji yatırımları; Tarım, sanayi, kent, kırsal, altyapı, ulaşım gibi tüm teknik kolları kapsayan entegre bir kalkınma projesi olan GAP’a dahil edilmelidir. Sanayinin Kilis ve Antep ile sınırı olan bu ilin GAP’a entegre olması deprem sonrası bölgemiz için çok değerli olacaktır. Hatay’daki firmaların 2021 yılı ihracatı ise 484 milyon dolar değerinde yaş sebze ve meyveden oluşuyor. Buradaki yaş meyve sebze ihracatçıları, taşımacılar ve lojistikçiler depremden çok etkilendi. Destekler için hiçbir zaman ölçeklendirme veya kriter olmamalıdır. Çünkü Hatay’da evi veya işyeri ağır hasarlı olanlar depremzede, evi yıkılan, evi veya dükkanı hafif hasarlı olanlar ise depremzede oluyor. O bakımdan eşitlik unsurunu adil bir şekilde kullanamayız.

Hatay’da şu anda yüzlerce aile, binlerce kayıp insan var. AFAD’a mutlaka teknik ve altyapısal bir bakış açısı sunabilirsiniz. “AFAD’ın Hatay’da inşa ettiği konteynerlerin altyapısı aslında teknolojiden uzaktı.”

eldivanhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu