Kart, şifre ve kodların ne zaman KDV’ye tabi olacağı açıklandı.
Cumhurbaşkanlığı, Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ Taslağını kamuoyuna açtı.
Taslak tebliğde kart, şifre ve kodlara ilişkin KDV uygulamalarının esaslarının belirlenmesi amaçlanıyor.
Buna göre kartlar, şifreler ve kodlar (aktivasyon kodu, e-pin kodu, oyun kodu, dijital ürün kodu, cüzdan kodu, hediye kartı/kupon gibi) oyun, uygulama, müzik, yayın ve benzeri ürün ve hizmetlerin sağlanması amacıyla kullanılmaktadır. sanal ortamda pazarlanan eğlence. Ayrıca sanal veya fiziksel mağazalarda güvenli alışveriş için de kullanılabilir.
Kartlar, şifreler ve kodlar belirli bir ürün veya hizmet için verilen bir ödülü temsil edebildiği gibi, ürün veya hizmetleri ihraç edenlerin satın alması için sanal bir satın alma gücünü de temsil edebilir.
Bazı kartlar, şifreler ve kodlar makul bir ürün veya hizmeti temsil ederken, henüz aktif edilmemiş olsa dahi bunlarla birlikte başka bir ürün veya hizmetin sağlanması mümkün değildir. Bu kartların, şifrelerin ve kodların yurt dışından ithal edilmesi veya Türkiye’de satışı KDV’ye tabidir. Bu kart, şifre ve kodların yurt dışında yerleşik şirketlerden alınması halinde, bu işleme ilişkin KDV Türkiye’de yerleşik kişiler tarafından sorumlu olarak beyan edilerek ödenir, KDV mükellefi olmayan gerçek kişiler tarafından sağlanması halinde ise yurt dışında yerleşik elektronik hizmet sağlayıcılardan beyan ve ödenir. Yurt dışında ise bu işleme ilişkin KDV’nin yurt dışında yerleşik şirket tarafından beyan edilmesi ve ödenmesi gerekmektedir. Bunların Türkiye’de satılması durumunda hesaplanan KDV’nin satıcı firmalar tarafından beyan edilmesi önemlidir.
Sanal veya fiziki ortamda satılan ancak belirli bir ürün veya hizmetin eşdeğerini temsil etmeyen ve kartı, şifreyi ve şifreyi veren firma nezdinde satın alma hakkı teşkil eden kart, şifre ve kodların satışı. kullanıldığında ödeme aracı oluşturan kodlar KDV kapsamında değildir. Bu kapsamda bu kart, şifre ve kodların yurt dışından temini veya Türkiye içinde satışı KDV’ye tabi olmayacaktır.
Sanal veya fiziksel ortamda satılan ancak belirli bir ürün veya hizmetin eşdeğerini temsil etmeyen kart, şifre ve kodların kullanılması veya etkinleştirilmesi yoluyla bu kart, şifre ve kodlar karşılığında ürün veya hizmet sağlanması KDV’ye tabi olacaktır. genel hükümler çerçevesinde Bu iş ve hizmetlerin yurt dışında yerleşik firmalardan alınması durumunda bu işleme ilişkin KDV’nin Türkiye’de yerleşik kişiler tarafından ödenmesi gerekecektir. KDV mükellefi olmayan gerçek kişiler tarafından yurt dışında yerleşik elektronik hizmet sağlayıcılardan sağlanması halinde, bu işleme ilişkin KDV yurt dışında yerleşik şirket tarafından ödenecektir. Bu iş ve hizmetlerin Türkiye’deki firmalar tarafından yapılması durumunda hesaplanan KDV’nin satıcı firmalar tarafından beyan edilmesi gerekecektir.
Karşılığında bir iş veya hizmet olsun veya olmasın, kart, şifre, kod ve diğer eserlerin sanal veya fiziki mağazalarda satışına ilişkin olarak Türkiye’de verilen aracılık hizmetleri KDV’ye tabi olacaktır. Bu satışlara ilişkin hizmet bedeli veya komisyon gibi adlar altında alınan ücretler üzerinden hesaplanan KDV, aracılık hizmeti verenler tarafından beyan edilecektir.