Yaşam

Yüksek Enerjili Lazerler Artık Yıldırım Düşüşlerini Yönlendirmek ve Engellemek İçin Kullanılacak!

Lazer teknolojisinin her geçen gün daha da gelişmesi hayatımızın her alanını etkiliyor. Bilim adamlarının yaptığı bazı araştırmalara göre, lazerler havanın kötü etkilerinden korunmak için bile kullanılabiliyor. Bu yazıda bu konu hakkında konuşuyoruz.

Kaynak:https://www.engadget.com/laser-guides…

Paratonerler 18. yüzyıldan itibaren yıldırıma ve yıldırıma karşı etkin bir şekilde kullanılmaktadır.

Ancak kısa menzilleri (kabaca yükseklikle aynı yarıçapa sahip) ve sabitlenmiş tasarımları, onları geniş alanları savunmada etkisiz kılıyor. Son olarak, bazı durumlarda bunların yerini alacak teknoloji geliştirilebilir.

Bu lazer tasarımı, nitrojen ve oksijen moleküllerini iyonlaştırarak elektronları serbest bırakır ve elektriksel olarak iletken bir plazma oluşturur.

Lazer çok hızlı ateşlendiğinden, saniyede bin kez, şimşeğin ve şimşeğin şu anda meydana geldiği şekliyle yakalanma olasılığı çok yüksektir. 2021 Haziran ortası ve Eylül ortasında yapılan testlerde yıldırım, çubuğa çarpmadan önce lazer ışığını yaklaşık 60 metre takip etti.

Araştırmacılar yıllardır lazerin hava koşullarında yardımcı bir faktör olarak kullanımını araştırıyorlar.

Bununla birlikte, geçmiş deneyler tipik olarak çok daha kısa aralıklarla ve nispeten yavaş lazerlerle yapılmıştır ve bu lazerlerin şimşek çakarken ıskalama olasılığı daha yüksektir. Projeye liderlik eden Dr Aurélien Houard, bu lazerin önceki denemelerden saniyede 100 kez daha fazla ‘ateşleyebileceğini’ söyledi.

Deneylerin ötesinde lazerlerin kullanımı uzun zaman alabilir.

Projede yer almayan Glasgow Üniversitesi’nden Matteo Clerici, deneydeki lazerin yaklaşık 2.17 milyar dolara mal olduğunu kaydetti. Araştırmacılar ayrıca menzili, 10 metrelik bir çubuğun 500 metrelik etkili bir menzile sahip olacağı noktaya kadar önemli ölçüde genişletmeyi planlıyorlar.

Bilim adamları başarılı olursa, bu buluş yıldırımdan korunmayı yaygın olarak uygulanabilir hale getirebilir.

Bu, yıldırım çarpmalarının uçuş yoluna çok yakın olmaları durumunda görev gecikmelerine neden olabileceği roket fırlatma rampalarını korumak için özellikle yararlı olacaktır. Bu lazerler ayrıca havaalanları, elektrik santralleri, ormanlar ve yıldırım çarpmalarının istenmeyen sonuçlara yol açabileceği diğer geniş alanların korunmasına da yardımcı olabilir.

Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu