Sanayicileri Torbalı’da yeni yatırım alanları bekliyor
Özlem Sarsin / İZMİR
Torbalı, İzmir’in en ağır sanayi bölgelerinden biri… Bölge sanayicileri, ilçede tarım ve mera kalitesini kaybetmiş alanları sanayiye kazandırmak, çevreye duyarlı, teknoloji yüklü ve donanımlı yatırımcıları ağırlamak istiyor. katma değeri yüksek. Torbalı Ticaret Odası İcra Kurulu Başkanı Abdulvahap Olgun, bölgenin yoğun bir yatırım talebi olduğunu ve bu nedenle bölgede yeni yatırım parsellerinin açılması gerektiğini belirtti.
Torbalı’nın İzmir’in son yıllarda sanayi yükünü taşımaya başlayan bir bölgesi olduğuna işaret eden Olgun, “Torbalı’ya ciddi bir yatırım talebi var. Şu anda 250 sanayi parseli üretilse ve bize talep topla deseler bir gecede topluyoruz. Mevcut sanayicilerimiz yer arıyor, sığmıyor ve sürekli büyüyor, yeni yatırım talepleri var. Bu talepler bizi sevindiriyor ama bölgemizde yer sorunu var. Torbalı geniş bir ova, tarım alanı ilan edilmiş. Bu nedenle Torbalı tarımına zarar vermeden bölgedeki sanayinin gelişmesine destek olmak gerekiyor. Bölgemizde orman ve mera kalitesini kaybetmiş alanlar bulunmaktadır. Bir an önce buraların planını yapıp üretime geçmeliyiz” dedi.
Torbalı’nın yoğun göç alan bir yer olduğunu belirten Olgun, bunda bölgedeki sanayinin büyük etkisi olduğunu belirtti. Abdulvahap Olgun, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“200 bin nüfusun yaklaşık 65 bini sanayide istihdam ediliyor. Hem sanayicilerimizin yatırım ihtiyacının, hem de göçün doğuracağı işsizliğin önüne geçilmesi için bölgenin desteklenmesi gerekiyor” dedi. Torbalı’nın son yıllarda sanayi kümelenmesinde atak yaptığını ve bölgede iki büyük organize sanayi bölgesi olduğunu belirten Olgun, “Pancar Organize Sanayi Bölgesi 1 milyon 200 bin metrekarelik alanda faaliyet gösteriyor. Torbalı OSB’de 60 bin metrekare 60 dönümlük bir genişleme alanı eklendi. Mobilyacılar genişleme alanına gelecek. Sanayimiz gelişiyor ve güçleniyor” dedi.
64 ili tek başımıza ihraç ediyoruz
Torbalı’nın geçen yıl 1 milyar 200 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini belirten Olgun, Türkiye’nin 64 ilinden ihracat oranını tek başlarına aştıklarını, amaçlarının ihracatı daha üst seviyelere çıkarmak olduğunu kaydetti. Türk sanayisinin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu içinde yer alan tesislerin bölgede faaliyet gösterdiğini belirten Olgun, “Torbalı, ülkemiz ve ihracatımız için önemli bir noktada. İstanbul’daki yatırımcılardan ciddi yatırım talepleri alıyoruz. Öte yandan tarım ve ticaret açısından hareketli bir ilçeyiz” dedi.
Torbalı’nın sanayide olduğu kadar tarımda da değerli bir noktada olduğunu belirten Olgun, “Cazip Şehir Torbalı mottosuyla sanayide, tarımda, ticarette iddialı bir iliz. Bölgemizde sanayinin yanı sıra tarımsal faaliyetler de değerli bir yer tutmaktadır. 360 bin dönümlük bir alanda 3 mevsim üretim yapılıyor, verimli bir ovamız var. Kış sebzeleri üretiminde öncüyüz. Karnabahardan brokoli’ye, pırasadan marula kadar geniş bir ürün yelpazesi bulunmakta ve yaz aylarında domates üretimi yoğun olmaktadır. Özellikle kuru domateste Türkiye’de bir üs haline geldik. Burada işlenerek dünyanın birçok ülkesine ihraç edilmektedir. ABD, Brezilya, AB ülkeleri, Kanada’ya kuru domates ihracatı yapmaktayız. İtalyanlar, yöresel lezzetler olan pizza ve makarnada domatesimizi kullanıyor. Öte yandan bölgemiz zeytin üretimi ve zeytinyağı açısından değerli bir noktadadır. Burada aklınıza gelebilecek her alanda bir üretim olduğunu söyleyebiliriz.” Tarımı desteklediklerini ve tarım arazilerinin hiçbir şekilde israf edilmesini istemediklerini vurgulayan Olgun, tarımın bölge için vazgeçilmez bir alan olduğunu söyledi.